• Het verhaal van Harry Koelewijn als vrijwilligerscoach

    Het verhaal van Harry Koelewijn als vrijwilligerscoach

 
Print Friendly

6 juni 2016


Hoe ontvang je gasten, als je gastheer bent? Hoe kleed ik mij naar mijn vrijwilligerswerk en hoe doe ik een boodschap? Vijf weken lang coachte Harry Koelewijn een deelnemer van het ServicePunt, één van de diensten van Sigma. Mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar daar tijdelijk extra ondersteuning bij nodig hebben kunnen hiervoor bij het ServicePunt terecht. Harry hielp hem bij zijn vrijwilligerswerk en gaf hem tips. “Ik wil graag een ander helpen en iets betekenen” vertelt hij. Volgens de gepensioneerde Nijkerkse ondernemer zouden meer mensen dit vrijwilligerswerk kunnen doen. In een interview vertelt hij enthousiast over zijn werk als vrijwilligerscoach.

Hoe komt het dat je vrijwilligerscoach bent geworden?
Op Facebook zag ik een oproep voor een vrijwilligerscoach. De vacature sprak mij direct aan. In mijn werk als fotograaf hielp ik mensen in de winkel. Als iemand hulp nodig heeft, dan zet ik mij hier voor in. Hier heb ik een goed gevoel bij.

Wat is de reden dat je een deelnemer van het ServicePunt bent gaan begeleiden?
Ik wil anderen helpen en wat voor de maatschappij doen. Graag help ik iemand om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Wanneer je dan iemand daarbij kunt ondersteunen, geeft dat ook voldoening. Doe wat voor je medemens!

Hoe zag de ondersteuning van deze deelnemer eruit en wat waren jouw taken?
De jongen die ik begeleidde doet vrijwilligerswerk bij een dagbestedingplek voor hoogbegaafde demente ouderen. Hier hielp ik hem met het aannemen van de jassen, het inschenken van koffie en daarna dronken we samen wat met de ouderen. Wanneer we samen naar de winkel liepen, begon de deelnemer open tegen mij te praten over zijn leven. We hadden meteen een klik en het was altijd heel gezellig. Ook dekten we samen de tafel voor de lunch en deden we de afwas. Het was de bedoeling dat ik de jongen wegwijs zou maken op zijn vrijwilligerswerk en hoe hij de taken het beste kon uitvoeren. Ik vond het echt leuk om te doen en heb het als heel prettig ervaren.

Wat vond je er van om iemand te begeleiden?
Ja, ik vond het prachtig om te doen. Dat hij mij echt leek te vertrouwen, dat deed mij wel wat. De deelnemer vertelde mij veel. Dit kwam denk ik ook door mijn open houding en wat ik uitstraalde.

Heb je het idee dat je de deelnemer hebt kunnen helpen?
Dat zeker. Deze jongen, is nadat ik hem vier keer heb begeleid, in staat het vrijwilligerswerk zelfstandig op te pakken. Het is fijn dat een deelnemer terecht kan bij een organisatie en dat je ook de organisatie ondersteunt. Vaak hebben organisaties weinig tijd om iemand die wat extra ondersteuning nodig heeft, te begeleiden. Op deze manier heb ik voor beide partijen wat kunnen betekenen.

Wat denk je dat iemand nodig heeft om vrijwilligerscoach te worden?
Het is belangrijk dat je mensenkennis hebt, vrij en open bent. Het moet in je zitten en er gevoel bij hebben. Daarnaast moet je graag mensen willen helpen. Als je dat hebt, dan is dit wat voor jou.

Zou je dit vrijwilligerswerk willen blijven doen en zou je het anderen aanraden?
Waarom zou je dit werk niet willen doen? Ik krijg er een ontzettend goed gevoel van en het idee dat je wat voor een ander kan betekenen, dat is het mooiste wat er is. Zelf zou ik het ook wat vaker willen doen. Soms neem je de verhalen van de deelnemer wel mee naar huis. Je bent betrokken bij iemand. Op een gegeven moment leer je daar wel mee om gaan en kun je misschien iemand motiveren zijn leven anders in te delen. Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van het verhaal van Harry en zou je ook graag vrijwilligerscoach willen worden? Neem dan contact met Sigma en vraag naar Marloes van Est.