• Ik ben onder de 18 en voel mij eenzaam

    Ik ben onder de 18 en voel mij eenzaam

 
Print Friendly

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich wel eens alleen of eenzaam. Misschien voel jij dit ook wel eens, als iemand niet met je om wil gaan. Maar ook als je onder vrienden bent, kun je je alleen voelen. Wanneer je deze gevoelens vaak hebt, kan het een probleem voor je worden.

Wie zijn er eenzaam?

Misschien ken je wel iemand in je straat die je vaak alleen ziet: je buurman of buurmeisje. Sommige mensen kiezen hiervoor, maar anderen vinden het niet prettig om alleen te zijn. Jij kunt je ook eenzaam voelen.

Hoe komt het?

Dit kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn omdat iemand in je omgeving dood gaat, omdat je gaat verhuizen en nog niemand kent, omdat je veel voor iemand moet zorgen, je ouders gescheiden zijn of omdat je wordt gepest.

Wat kan er gebeuren?

Als je je lang eenzaam voelt kan dit niet goed voor je zijn. Je voelt je niet blij en het kan zijn dat je jezelf niet meer leuk vindt. Het kan dan moeilijk zijn je weer prettig te voelen.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt en hierover vertelt. Samen kunnen jullie kijken wat jou kan helpen.

Wie kunnen jou helpen?

Met je ouders/verzorgers, de leerkracht op school of de huisarts kun je praten over gevoelens van eenzaamheid. Dit zijn mensen die jou verder kunnen helpen.

Jeugd en Jongerenwerk biedt verschillende activiteiten aan, waarbij je in contact kunt komen met leeftijdsgenoten. Kijk op hun website voor het aanbod.