Direct naar content

Vrijwilligersacademie

Kan ik je helpen?

Hetty de Jongh | Consulent Vrijwilligerswerk+

Proef, ontspan en leer!

Luid als vrijwilliger de zomer goed in met Proef, ontspan en leer! Wanneer je vrijwilligerswerk in de gemeente Nijkerk doet, ben je op dinsdagavond 4 juni van harte welkom in ’t Veense Hart. Als waardering voor jouw inzet kun gratis workshops, lezingen en activiteiten volgen. Scroll naar beneden voor het overzicht van de activiteiten en meer informatie.

Via deze link kun je je direct aanmelden voor de avond > Aanmeldformulier. Let op!  vol=vol.

Programma

  • 19.00 – 19.30 uur: Inloop
  • 19.30 – 20.15 uur: 1e ronde workshop, lezing of activiteit
  • 20.15 – 20.45 uur: Pauze
  • 20.45 – 21.30 uur: 2e ronde workshop, lezing of activiteit
  • 21.30 – 22.00 uur: Borrel

Meer informatie over de activiteiten

Lezing van natuurfotograaf Henk Ruitenbeek

Tijdens deze lezing neemt natuurfotograaf Henk Ruitenbeek je mee naar de Arkemheense Polder en Afrikaanse Wildernis.

Henk Ruitenbeek komt uit Hooglanderveen en presenteert met zijn net verschenen boek Tarzan zijn levenswerk: een bundeling van adembenemende foto’s en verhalen uit de Hollandse polder en de Afrikaanse wildernis.

Tarzan, zoals de bijnaam van Ruitenbeek luidt, is het verhaal van een jongen uit het dorp Hooglanderveen die al vroeg wist wat hij wilde: tussen de wilde dieren leven. Ruitenbeek heeft het gedaan.

Begonnen in de Hollandse oerpolder Arkemheen, spreidde hij als natuurfotograaf zijn vleugels en werkte hij de afgelopen dertig jaar in de tropische oerwouden van Afrika. Daar stortte de avonturier zich vol overgave in het grote onbekende, altijd op zoek naar wilde dieren en natuurschoon. Er zijn momenten geweest waarvan hij dacht dat hij ze nooit zou navertellen. Maar hij is er nog. Net als zijn beelden. In zijn nieuwe boek heeft Ruitenbeek zijn mooiste, spannendste en ontroerendste foto’s en verhalen gebundeld. Tarzan geeft een bijzondere inkijk in het werk en leven van een natuurfotograaf bij wie het wild de lens in loopt.

BBQ-workshop

Tijdens deze workshop leren Jeanette en Stefan Stitselaar jou mooi vlees of vis te bereiden op de BBQ. Het is een beleving! Samen zorgen we voor een heerlijk gerecht. De deelnemers van Proef, ontspan en leer laat je mee proeven van jullie kookkunsten.

Yoga

Heb je altijd al yoga willen proberen? Of doe je al yoga, maar vind je het heerlijk om deze avond extra te ontspannen? Kom dan vooral naar deze laagdrempelige les. Fem is yogadocent en verzorgt deze activiteit. Aan het einde van de les ben je weer helemaal uitgerust!

Workshop door Janneke van Heugten: Meer impact met een groter bereik

Zit jij in het bestuur van een vereniging of stichting of ben jij als vrijwilliger verantwoordelijk voor de PR en (social) media van jouw organisatie? Dan wil je bij deze workshop aanwezig zijn! In deze workshop leer je:

  • Hoe je je bereik vergroot door (social) media
  • Wat cruciaal is om de juiste doelgroep aan te trekken
  • Hoe je meer aandacht voor je activiteiten

Janneke van Heugten is publiciteitsexpert en directeur van mediaplatform Vaker in de Media (vidm.nl). Ze heeft duizenden experts geholpen om vaker en beter in de media te komen. Tijdens haar studie Voorlichting, Publiciteit & Informatie werkt ze op de persafdeling van Amnesty International in Sydney. Na een loopbaan in de uitgeverijwereld runt ze het eerste PR-bureau voor vrouwelijke ondernemers en experts. Samen met 30 (media)trainers ondersteunt ze hen sinds 2008 op VIDM met goede profilering in de media.

Van Heugten komt sinds 2007 regelmatig in de media over het belang van een betere representatie. Ze zet daarnaast social media effectief in voor haar maatschappelijke missie. Haar boek Vaker in de Media kwam maart 2024 uit.

Samen actief zeskamp spelen met verschillende spelen

Voor wie het leuk vindt om actief bezig te zijn, kennis te maken met andere vrijwilligers en samen te werken is deze activiteit een must! De groep wordt ingedeeld in teams, die allemaal om de beurt spellen tegen elkaar spelen. Het team dat de meeste spellen wint, is ook winnaar van de zeskamp!

Justin van Sportprofessionals verzorgt deze gezellige activiteit.

Samen wandelen en ervaringen uitwisselen

Wil je graag weten hoe andere vrijwilligers hun vrijwilligerswerk ervaren? Tijdens een wandeling maak je kennis met andere vrijwilligers en wissel je ervaringen uit. Medewerkers van Sigma nemen jullie mee op pad en zorgen voor voldoende gespreksonderwerpen.

Workshop: Grenzen aangeven, hoe doe ik dat goed?

Tijdens deze workshop kom je erachter wat jouw grenzen zijn binnen het vrijwilligerswerk en hoe je deze grenzen aan kunt geven. Samen met Margo ter Roller onderzoek je jouw grenzen en bedenk je hoe jij hier mee verder wilt.

Margo te Roller is docent Social Work aan Hogeschool Windesheim en supervisor, coach, teambegeleider in eigen praktijk. Na jaren uitvoerend maatschappelijk werk is zij docent en begeleider geworden.

Workshop: Kijken met een andere bril. Leer van mensen met een beperking

Hoe is het nou om blind te zijn of in een rolstoel te zitten? Waar loop je dan tegenaan? Maar ook vooral: wat kun je dan wel? Een aantal inwoners met een beperking laten jou graag ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Zij kunnen je hier meer over vertellen. Ook doen zij allemaal vrijwilligerswerk. Er is ook ruimte om vragen te stellen en te praten over het hebben van een beperking. Wat kunnen jullie van elkaar leren?

Workshop: Inzetten van persoonlijke kwaliteiten en talenten binnen het vrijwilligerswerk

Waar krijg jij binnen je vrijwilligerswerk energie van en waar ben je goed in? Wil je deze talenten nog meer inzetten en hoe doe je dit dan? Samen met coach en supervisor Margo ter Roller ga je hier tijdens deze workshop naar op zoek.

Margo te Roller is docent Social Work aan Hogeschool Windesheim en supervisor, coach, teambegeleider in eigen praktijk. Na jaren uitvoerend maatschappelijk werk is zij docent en begeleider geworden.

Workshop: Vrijwillig gastvrij, omgaan met gasten

Deze workshop van 45 minuten, gegeven door Annie Lausberg, is bedoeld voor vrijwilligers die werken in verenigingen en culturele organisaties. Annie, met bijna 30 jaar ervaring in de horeca en evenementenbranche, deelt praktische tips en technieken voor het omgaan met uitdagende situaties zoals dronken of agressieve gasten, en minderjarigen die alcohol proberen te bestellen.

Deelnemers leren gesprekstechnieken en krijgen inzicht in de achtergronden van het gedrag van gasten, wat hen helpt om effectief te reageren in minder prettige situaties. De workshop is ook gericht op het handhaven van een gezellige sfeer binnen sportverenigingen, evenementen, en culturele organisaties zoals musea, bibliotheken en koren. Annie’s benadering combineert haar praktijkervaring met principes van sociale hygiëne.