Direct naar content

Jonge mantelzorgers

Kan ik je helpen?

Alie Hooijer | Consulent Mantelzorg

Jonge mantelzorgers

Sommige kinderen groeien op in een uitzonderlijke situatie. Bijvoorbeeld doordat een gezinslid een (psychische) aandoening heeft of chronisch ziek is. Dit kan grote impact hebben op het leven van een kind. Een kind ervaart dat al snel als normaal, maar dat is het niet. Daarom vindt Sigma het extra belangrijk dat deze kinderen de juiste steun krijgen.

Je zorgen maken om je ouder of zorgen voor je broer of zus, kan heel belastend zijn voor een kind. Dit kan op allerlei vlakken doorwerken, denk daarbij aan:

  • Piekeren over de situatie thuis en over een gezinslid
  • Liever geen vrienden mee naar huis nemen
  • Verantwoordelijkheid voelen en in de buurt willen blijven
  • Slecht slapen, stress en weinig energie voor leuke dingen
  • Onbegrepen voelen door de omgeving of leeftijdsgenoten

Jonge mantelzorgers lopen vaker in hun leven vast met studie, werk of relaties. De consulent Mantelzorg van Sigma kijkt samen met (ouders van) kinderen naar de situatie: waar kun je invloed op uitoefenen en hoe kun je omgaan met eventuele stress en negatieve ervaringen? Dit kan met het hele gezin zijn of alleen met de jonge mantelzorger.

Samen met Jeugd- en Jongerenwerk van Nijkerk organiseert Sigma een aantal keer in het jaar activiteiten voor jonge mantelzorgers. Dit is bedoeld om de jongeren ontspanning te bieden, maar biedt ook de mogelijkheid om samen te zijn met andere kinderen of jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. Het kan fijn zijn anderen te spreken die je begrijpen.

De activiteiten voor jonge mantelzorgers vind je terug in ons activiteitenoverzicht.