Direct naar content

Praten is Gezond

Kan ik je helpen?

Marloes van Kruijl | Projectleider Welzijn

Praten is gezond

Praten over je sociale netwerk, je sociale vaardigheden en je daginvulling is niet altijd vanzelfsprekend. Waar ben je tevreden over en wat vind je lastig? In sociaal contact zijn er altijd wel onderdelen waar we goed in zijn en die we knap moeilijk vinden. Niets is menselijker dan dat. Wanneer je een gezond sociaal netwerk hebt, bezit over de juiste sociale vaardigheden en een zinvolle tijdsbesteding hebt, dan voel je je fijner en gezonder.

Bekende inwoners vertellen je graag over hoe zij naar deze thema’s kijken. Ze hebben allemaal uit deze verschillende categorieën een vraag voorgelegd gekregen. Hoe mooi is het dat zij zichzelf zo open hebben gesteld?! Hopelijk kunnen ze jou inspireren hier ook over in gesprek te gaan met je omgeving. Hoe doe je dat? Het vragenspel ‘Praten is Gezond’ helpt je hierbij en is kosteloos te downladen onderaan de pagina.

Dus, probeer jezelf open te stellen, ga met elkaar in gesprek en ervaar wat er gebeurt!

Volkszanger Tim van Leijenhorst in gesprek met Marloes van Kruijl.

Laurens Hagens

De meeste zullen mij kennen van mijn dansschool LDC, Laurens Dance Centre in zowel Nijkerk als Hoevelaken. Daarnaast ben ik al ruim 10 jaar aan het werk als professioneel danser en zanger. Zowel nationaal als internationaal heb ik op veel grote podia gestaan waaronder als danser/zanger bij het Eurovisie Songfestival, Little Mermaid de musical, Dinnershow Pandora in studio 21, Dance Sing en meer.

14   Bij wie voel jij je het meest op je gemak en waarom?

 • Bij mijn goede vrienden en familie voel ik mij het meeste op mijn gemak. Bij hen kan ik mezelf zijn. Zij kennen mij en geven mij altijd een goed gevoel.

17   Wat vind jij het lastigst in het contact met anderen?

 • Al jaren heb ik last van angst- & paniekaanvallen. Deze ontstaan vaak wanneer het ergens druk is of ik op een plek ben waar ik niet veel mensen ken. Ik ben op die momenten bang dat mensen naar mij kijken en een (negatieve) mening over mij vormen. Dit weerhoud mij soms dan ook om ergens naartoe te gaan of gewoon een leuk gesprek met iemand te voeren die ik wat minder ken.

35   Waar zou je in de week meer tijd voor vrij willen maken?

 • Ik weet niet of er echt iets is waar ik meer tijd voor vrij zou willen maken. Zelf probeer ik elke week genoeg tijd vrij te maken voor de dingen en de mensen waar ik energie van krijg.

TIP van Laurens

 • Geniet van het leven, wees jezelf en weet vooral dat je mooi en leuk bent zoals je bent!

Ely Hackmann

Je komt mij tegen vooral op nijkerk.nieuws.nl, de site met lokaal nieuws, dat er toe doet. Ik kom op zoveel mogelijk gebeurtenissen om er verslag van te doen en dan ontmoet je nog wel eens mensen.

7     Hoe tevreden ben je met je sociale netwerk? Zou je hierin nog iets willen veranderen?

 • Daar ben ik wel tevreden over. Ik deel dat graag in twee delen: privé en voor de site. Privé is mijn netwerk niet heel groot. Daar gaat dat niet veel verder dan mijn familie plus één vriend voor het leven. Ik ben daar heel tevreden over.Zakelijk (voor de site) is mijn netwerk vele malen groter. Daarin probeer ik mij zo op te stellen, dat mensen graag met mij samenwerken, vooral door integer te zijn. Met een enkeling lukt dat niet en dat vind ik jammer. Over het algemeen ben ik dus ook met dat netwerk heel tevreden.

27   Hoe vind jij het om je kwetsbaar op te stellen?

 • Kwetsbaar opstellen kan voor iedereen wat anders betekenen. Dus eerst maar een definitie: “Het is een term die wordt gebruikt om te beschrijven dat iemand zich openstelt voor anderen en zijn of haar echte gevoelens, gedachten en emoties deelt, inclusief diegene die als zwak of kwetsbaar kunnen worden beschouwd. Het gaat erom eerlijk en authentiek te zijn over je eigen ervaringen, onzekerheden en tekortkomingen, zonder jezelf te verbergen achter een façade van sterkte.” Nou, die façade van sterkte ken ik niet. Van de andere kant is het ook niet nodig om altijd en overal je diepere gevoelens, gedachten en emoties bloot te leggen. Dat geldt zeker binnen het zakelijke netwerk. Privé ga ik daar wel verder in. Wat ik wel merk, is dat naarmate de jaren te verstrijken het daarbinnen ook wel makkelijker wordt om me bloot te geven.

45   Waar was je als kind goed in? Wat zou je hiervan nog willen gebruiken in je volwassen leven?

 • Dat ligt al even achter me, hoor, dus dat zou ik zo niet weten. Ik weet wel, dat ik het mijn hele leven eigenlijk al naar mijn zin heb. De zon schijnt niet altijd volop, maar ik was, ben en blijf optimistisch naar het leven kijken.

TIP van Ely

 • In een onderzoek bleek nog niet zo heel lang geelden, dat mensen in hun eigen leefwereld eigenlijk best wel tevreden zijn. Bovendien zijn we vandaag de dag veel egocentrischer dan vroeger. Onder andere daardoor is de omgeving waarin we leven door de korte lontjes guurder, harder geworden. Dat is heel jammer. Het zou fijn zijn als die tendens weer zou afnemen. Ik vermoed dat dat zou helpen eenzaamheid te bestrijden.

 

Henry Hamstra

Het meest zichtbare, waarmee mijn naam is verbonden, is de verlichting van de mooiste kerktoren van Nederland. Behalve dat ik samen met mijn broer Harry de aanzet heb geven zodat we nu de mooiste kerktoren hebben, ben ik ook voorzitter van ‘De Mooiste Verlicht’ en daar genieten de meeste Nijkerkers iedere keer weer van.

2     Welke contact vind jij waardevol buiten je gezin en familie om? Waarom?

 • Het contact met de mensen op straat. Wat is er makkelijker dan gewoon attent en aardig te zijn?

28   Wat heb jij vroeger geleerd als het gaat om sociale contacten? Wat heeft het je gebracht?

 • Altijd netjes zijn en een zekere afstand in aanspreken naar mensen die ouder zijn dan jijzelf. Geïnteresseerd zijn in wat anderen doen, luisteren naar hun verhaal – daar word je alleen maar wijzer van. Wat het mij heeft gebracht, is dat ik voor een deel mijn werk heb kunnen maken van Nijkerk. Voor de citymarketing en de vrijetijdseconomie van Nijkerk ben ik nu al enige jaren enkele uren per week werkzaam.

33   Van welke activiteit in je week laad jij het meeste op?

 • Een wandeling door de stad of een fietsrit door de mooie omgeving van Nijkerk. Er zijn plekken waar het net is of je met vakantie bent in je eigen stad. Er komen vele duizenden mensen ieder jaar naar dit mooie stukje Nederland dus laten we er zelf ook van genieten.

TIP van Henry

 • Loop je door de stad en zie je iemand rondkijken alsof hij op zoek is? Spreek ze gewoon aan of je kan helpen. Een openingszin is heel makkelijk: “Ergens naar op zoek in ons mooie Nijkerk?”

Marieke van Soest

Jullie kunnen mij kennen als para sportster, actief als tricycler rondfietsend in Nijkerk en omgeving.

6     Wie staan er voor jou klaar als je het moeilijk hebt?

 • Op moeilijke momenten staat er een klein groepje vrienden klaar waar ik op kan rekenen. Dit vind ik belangrijk, omdat ik door mijn beperking niet bang hoef te zijn dat ik er alleen voor sta.

16   Waar ben jij goed in als het gaat om het leggen van contacten met anderen?

 • Ik kan goed praten, waardoor ik snel in gesprek ga/kom met anderen.

30   Wat is jouw meest waardevolle moment van de dag?

 • Voor mij is het meest waardevolle moment van de dag wanneer ik dat kan doen waar ik plezier en energie uithaal. Voor mij is dat sporten.

TIP van Marieke

 • Zoek de plekken/personen op die jou  energie en  plezier geven!

Cisca van Drie

Ik ben 12 jaar raadslid van het CDA geweest in de gemeente Nijkerk, en vanaf mei 2021 ben ik de uitbaatster van ‘t Veense Hart – het dorpshuis in Nijkerkerveen.

8   Hoe ervaar jij het contact met je buren? Ben je hier tevreden over? Waarom wel of waarom niet?

 • Zeer tevreden. We lopen de deur niet plat, maar op zijn tijd even gezellig bijkletsen onder het genot van een hapje en een drankje, is altijd leuk. En bij narigheid kunnen we 24/7 bij elkaar terecht.

25   Welke eigenschappen van een ander vind je fijn in het contact met jou? Zou je hier zelf nog iets van willen leren?

 • Humor, een klein beetje zelfspot, open, eerlijk en door mensen heen kijken. Dat laatste (door mensen heen kijken) bedoel ik mee, dat er mensen zijn die het gelijk doorhebben als het minder goed met je gaat. Dit zou ik zelf ook graag wat meer willen hebben.

46   Op welke plek voel jij je het meest op je gemak en waarom?

 • Thuis, hier ben ik volledig mijzelf en kan ik helemaal tot rust komen, ook al ligt er veel werk.

TIP van Cisca

 • Probeer echt te genieten van kleine dingen, geef vaak een compliment aan iemand, het maakt niet alleen diegene blij, maar ook jezelf.

Wim van de Veen

Uitvaartverzorger en Voorzitter Zonnebloem Hoevelaken.

3     Met welke mensen heb je geen contact meer, maar zijn wel belangrijk voor je geweest?

 • Een aantal vrienden. Door dingen die er gebeuren in je leven verwatert het contact soms en dat is jammer.

24   Hoe zou je willen dat jouw sociale contacten (sociale netwerk) er over 10 jaar uitziet?

 • Een aantal echt goede vrienden met wie je kan praten, kan lachen en die er echt voor je zijn als je ze nodig hebt.

40   Welke plek van vroeger zou je graag nog eens willen bezoeken en waarom?

 • Café bar ‘De 8 Stuyvers’. De plek waar we als jongeren elkaar ontmoeten, plezier hadden en mooie vriendschappen (en meer) zijn ontstaan.

TIP van Wim

 • Blijf vooral niet achterover leunen en wachten tot een ander het initiatief neemt voor contact. Durf zelf dat initiatief te nemen.

Saskia Turk & boxer Droppie

Al dertig jaar loop ik met een boxer mijn dagelijkse rondjes door het dorp en het bos. Droppie is boxer nummer 4. Daarnaast ben ik actief bij de Kunstroute Hoevelaken, heb ik net afscheid genomen van volleybal vereniging Surf en heb ik enkele jaren in de het dorp een knutselschuur gehad voor basisschoolkinderen.

7     Hoe tevreden ben je met je sociale netwerk? Zou je hierin nog iets willen veranderen?

 • Mijn netwerk is groot en zeer divers. Ik heb vele mensen leren kennen doordat ik een hond heb. Je komt elkaar tegen op straat, maakt een praatje en je loopt samen een rondje. Daardoor leer je jong en oud kennen want honden brengen je met iedereen in contact. En samen lopen betekent ook samen praten. Als ik iets zou willen veranderen dan zou ik meer tijd willen hebben. Naast mijn baan, mijn gezin en hond, ben ik ook druk met veel vrijwilligerswerk in Hoevelaken maar ook in Amersfoort. Daardoor kom ik soms tijd te kort om extra aandacht te besteden aan mensen die het nodig hebben.

19   Waar ben jij goed in als het gaat om contacten onderhouden of verdiepen met mensen?

 • Goed contact hebben gaat twee kanten op. Dus niet alleen je eigen verhaal vertellen maar ook geïnteresseerd luisteren naar anderen. Ik hoop dat ik dat goed kan, ik probeer het in ieder geval wel. En blijven lachen, dat helpt ook. Vriendelijkheid is ook gratis dus het is een kleine moeite om gedag te zeggen en een compliment te maken. Dat probeer ik zo vaak mogelijk te doen.

36  Welke dag is jouw lievelingsdag en waarom?

 • Vrijdag is mijn lievelingsdag. Bijna het einde van de werkweek. Iets meer de tijd nemen voor de ochtendwandeling en lekker over de markt struinen in Hoevelaken. Praatje maken, even snuffelen in de etalages en alvast verheugen op het weekend.

Jouw lieve hond Droppie, wat voor invulling geeft hij aan jouw leven? Waarom is hij zo belangrijk voor je?

 • Droppie zorgt voor structuur. De wandelingen, de eetmomenten, het spelen, hierdoor zit er ritme in mijn dag. Ik ben zelf van nature redelijk chaotisch maar mijn boxer geeft rust en regelmaat. En Drop is altijd vrolijk en zit vol humor. Hij is altijd blij om mij te zien en brengt zoveel liefde mee voor mij maar zeker ook voor anderen. Als ik met hem door het dorp loop, zijn er veel kinderen die met hem willen spelen, knuffelen, aaien en Droppie laat alles toe. Sterker nog, hij geniet van alle aandacht en kan er geen genoeg van krijgen.

TIP van Saskia

 • Heb je weinig contacten met anderen, word dan vrijwilliger. Jong of oud, iedereen kan een ander helpen door vrijwilligerswerk te doen. Je wordt beloond met een glimlach en vaak een goed gesprek.

Evert Wulfsen

Ik heb een aantal jaren bij plaatselijke banken gewerkt. Daar was je regelmatig in contact met cliënten uit Nijkerk. Een “sociaal gesprekje” was er vaak wel even bij.
Daarna ben ik 28 jaar actief geweest in de gemeentepolitiek. Eerst 12 jaar in de gemeenteraad. Daarna 16 jaar als wethouder. In die periode veel mensen ontmoet tijdens allerlei bijeenkomsten van verenigingen en instellingen. Na deze periode heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan, vaak bestuurlijk werk bij diverse instellingen.

7     Hoe tevreden ben je met je sociale netwerk? Zou je hierin nog iets willen veranderen?

 • Ik ben tevreden met mijn sociale netwerk en wil daar eigenlijk niets aan veranderen. Wel heb ik geconstateerd dat je in functies een netwerk opbouwt (functionele contacten), maar zodra je die functie niet meer hebt je netwerk kleiner wordt.

29   Wat zou je willen dat je vroeger in je opvoeding of op school had geleerd over de manier van omgaan met anderen?

 • Er werd vroeger thuis en op school alleen geleerd wat je wel of niet mag doen. Maar achteraf had hier wel meer aandacht aan geschonken kunnen worden. Ik heb wel ervaren dat je wel zelf initiatieven moet nemen om je sociale netwerk te onderhouden en op peil te houden. Daarom zal ik actief proberen te blijven in het vrijwilligerswerk en sporten in teamverband. Daardoor ontstaan gesprekken en contacten Je moet dus zelf actief zijn om een sociaal netwerk/contacten te onderhouden.

33   Waar laad jij het meeste van op?

 • Ik laad het meeste op door gezelligheid te zoeken, in contacten met anderen, vrienden uit te nodigen enz.

TIP van Evert

 • Ik wil iedereen adviseren om “in beweging” te komen en te blijven. Ga naar bijeenkomsten van bijvoorbeeld UVV, inloopbijeenkomsten van kerken of gezellig een keer gaan eten in een verzorgingshuis. Je doet dan altijd contacten op. Er zijn talloze mogelijkheden, maar neem zelf het initiatief.

Frans Hanse

Ik was beheerder van de Kopperhof in Hoevelaken, nu actief als vrijwilligers van Fietsclub, Filmcafé, Biljartclub en Hulpdienst Hoevelaken.

8   Hoe ervaar jij het contact met je buren? Ben je hier tevreden over? Waarom wel of waarom niet?

 • Tevreden. Is er iets, dan lossen we het op. Ken je het spreekwoord “Beter een goede buur dan een verre vriend”? Het zijn fijne sociale contacten en we passen bijvoorbeeld op elkaars huis.

16   Waar ben jij goed in als het om contact leggen gaat met anderen?

 • Luisteren naar wat anderen te vertellen hebben.

32   Waar krijg jij energie van en waarom?

 • Iets voor een ander doen en te regelen. De bedankjes die je krijgt na afloop van het Filmcafé of na het fietsen met de groep geven mij veel voldoening voor de tijd die ik erin stop. Ik ben ook imker. Dit brengt mij dichter bij de natuur en ik geniet van hoe zo’n bijenvolk in elkaar zit. En zo een hobby uit te voeren geeft mij veel energie.

TIP van Frans

 • Ga na je pensioennering iets doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.