Voorlichter inburgering

Educatie
Informatie en advies
Volwassenen

Wanneer iemand in Nederland komt wonen is het belangrijk om de taal te leren en te leren over hoe we in Nederland leven en wonen. Vluchtelingen met een verblijfsstatus leren dit door het volgen van een (verplichte) inburgeringscursus. Er zijn meerdere aanbieders van deze inburgeringscursussen. Het is belangrijk dat vluchtelingen goed geïnformeerd worden over de verschillende mogelijkheden en aanbieders zodat zij de voor hen meest passende cursus kiezen.

Taakomschrijving:
Als vrijwilliger heb je verschillende taken. Zo help je bij het geven van objectieve informatie over de
verschillende inburgeringscursussen die aangeboden worden in de gemeente en omstreken. Ook bied je
ondersteuning bij het aanvragen van een lening voor de inburgering. Daarnaast help je vluchtelingen in het
geven van informatie voor een mogelijke vervolgstudie.

- Het voeren van één op één gesprekken
- Administratieve verwerking
- Samenwerken en afstemmen met de maatschappelijk begeleider van de cliënt
- De inburgeraar stimuleren om te leren op het juiste niveau

VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers met hbo+ werk- en denkniveau, die zich voor een periode van ten minste één jaar 1 a 2 dagdelen per week willen inzetten.

Als vrijwilliger herken je jezelf in het volgende profiel:
- Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift
- Respectvolle en geduldige houding ten opzichte van de cursist
- Flexibiliteit in het omgaan met onverwachte en onbekende situaties
- Goede communicatieve vaardigheden
- Zelfstandig en in teamverband kunnen werken
- Basiskennis van een vreemde taal (bij voorkeur Engels)
- Goed om kunnen gaan met een computer

VluchtelingenWerk biedt
- Het opdoen van werkervaring in een maatschappelijke organisatie
- Werken in een gemotiveerd team vrijwilligers
- Deskundige begeleiding door een beroepskracht