Spreekuurmedewerker

Categorie Administratief Werk
Informatie en advies
Volwassenen

In iedere gemeente in Nederland wonen vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Deze mensen hebben zich na een periode van onzekerheid in een stad of dorp mogen vestigen. Vluchtelingen die al langer in een
gemeente wonen, kunnen langskomen op het informatie- en adviespunt (spreekuur) van VluchtelingenWerk, waar ze hun vragen kunnen stellen aan vrijwilligers.

Taakomschrijving
Als spreekuurmedewerker ben je op vaste tijden werkzaam tijdens spreekuren op een kantoor van
VluchtelingenWerk.

Je taken bestaan uit:
- Beoordelen van hulpvragen van cliënten
- Bieden van concrete diensten zoals het invullen van formulieren of treffen van betalingsregelingen
- Uitleg geven over instanties, wetten en regelgeving in de Nederlandse samenleving
- Cliënten doorverwijzen/overdragen naar andere instanties en indien nodig bemiddelen bij instanties
- Administreren van gegevens in het cliëntenregistratiesysteem
- Deelnemen aan teamoverleg

VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers met mbo+ werk- en denkniveau, die zich voor een
periode van ten minste één jaar minimaal 2 dagdelen per week willen inzetten.

Als vrijwilliger herken je  jezelf in het volgende profiel:
- Respectvolle en geduldige houding ten opzichte van cliënten
- Goede communicatieve vaardigheden
- Goed om kunnen gaan met een computer
- Integer in het omgaan met (vertrouwelijke) informatie
- Zelfstandig en in teamverband kunnen werken
- Beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift
- Basiskennis van een vreemde taal (bij voorkeur Engels)
- Kennis van de sociale kaart in de (eigen) gemeente

Wat biedt VluchtelingenWerk?
- Werken in een gemotiveerd team vrijwilligers
- Het opdoen van werkervaring in een maatschappelijke organisatie