• Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid

    Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid

 
Print Friendly

Gelderland Herdenkt

logo-gelderland-herdenktDe gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding waren van grote invloed op de Veluwe. Er zijn veel betekenisvolle locaties, monumenten om 75 jaar vrijheid en vrede te herdenken, te beseffen, te vieren en te beleven. Het is van belang het besef van vrijheid door te geven aan komende generaties maar ook verhalen te blijven vertellen over het leven zonder vrijheid.

Programma Hoevelaken

Oorlogsproeverij

7 februari 2020 10.00 uur – 12.00 uur
De Kopperhof (Sportweg 25, 3871 HK Hoevelaken)

Oorlogsproeverij met de leerlingen van groep 7 van Basisschool ’t Blokhuus.

De leerlingen gaan onder leiding van Manon van Historisch Kookatelier eet!verleden een kijkje nemen in de keuken in de jaren 1940-1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe kan het dat mensen tulpenbollen zijn gaan eten? Schrijnende verhalen en andere wetenswaardigheden over eetgewoonten worden tijdens de oorlogsproeverij uitvoerig uit de doeken gedaan.

Dit is een besloten activiteit.

 

Interactieve lezing Amarch

21 februari 2020 19:00 uur tot ong. 21:30 uur
De Kopperhof (Sportweg 25, 3871 HK Hoevelaken)

Sinds de bevrijding van Hoevelaken, 75 jaar geleden, is er veel veranderd in ons dorp. Veel van de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn inmiddels verdwenen. Waar vonden beschietingen plaats? Waar stonden bunkers en versperringen precies? Welke boerderijen worden in de verslagen genoemd? Kortom: wat was waar? Patrick Burgers van Amarch neemt het publiek stap voor stap mee naar markante plaatsen en gebeurtenissen van de oorlog in ons dorp, met behulp van prachtige luchtfoto’s, archiefstukken en verslagen uit 1945. Op moderne kaarten en satellietbeelden laten we zien waar het verleden zich in het heden bevindt. Bezoekers mogen de beschikbare informatie vanuit hun eigen kennis en ervaring ook aanvullen!

De toegang is gratis. Reserveren: per e-mail naar amarch@xs4all.nl of telefonisch via Sigma: 033-2474830.

 

Filmcafé: Snuf de hond in oorlogstijd

28 februari 2020 17:00 uur tot ong. 20.00 uur
De Kopperhof (Sportweg 25, 3871 HK Hoevelaken)

Familieavond met als thema: bevrijding. Na een gezamenlijke eenvoudige maaltijd kijken we de film.

Tiener Tom, na een traumatiserende ervaring bij de bombardementen in Rotterdam, komt bij familie in Friesland te wonen. Om beter te kunnen wennen krijgt hij een puppy van een Duitse herder, Snuf. Al snel zijn de twee onafscheidelijk. Snuf helpt Tom zowel met zijn trauma als met het leren van nieuwe vaardigheden die alles te maken hebben met vertrouwen en het verzet. Samen maken zij spannende oorlogsmomenten mee. Als het er echt om spant, is de bevrijding gelukkig daar.

Geïnspireerd op de boeken van Piet Prins, geregisseerd door Steven de Jong, bekend van de oer- Hollandse films zoals ‘de Kameleon’ en ‘de Scheepsjongens van de bonte koe’

Planning:
17:00-18:00 eenvoudige maaltijd
18:00 Vertoning film

De maaltijd is gratis, een filmticket kost €7.50. Reserveer hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

';