• Straatcoördinator zijn, wat houdt dat in?

    Straatcoördinator zijn, wat houdt dat in?

 
Print Friendly

21 maart 2020


Het is de bedoeling dat de straatcoördinator samen met vrijwilligers de hulp in de straat gaat regelen.

Na het verspreiden van de flyer met je gegevens, kun je dus:

  1. Vragen krijgen van mensen die hulp nodig hebben.
  2. Aanbod krijgen van buren die als vrijwilliger willen helpen

De straatcoördinator vormt de schakel tussen vraag en aanbod van hulp in de buurt. De hulp zal vooral bestaan uit praktische dingen, zoals bijvoorbeeld: boodschappen doen, de hond uitlaten, medicijnen ophalen, de container aan de weg zetten of een maaltijd maken. Ook kan het gaan om het (regelmatig) maken van een praatje via de telefoon met iemand die daar behoefte aan heeft. Als er in de buurt niet voldoende hulp is of als er speciale vragen zijn kan er met Sigma contact opgenomen worden om een andere oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld met de vrijwilligers van alle samenwerkende organisaties in de gemeente.

Houd ook bij het geven van hulp altijd rekening met de RIVM-richtlijnen en geef dat ook aan buren door! Aanmelden als straatcoördinator kan hier.

Hulp regelen, een tip:
Het is voor de straatcoördinator heel handig om te werken met een whatsapp-groep waar alle vrijwilligers in zitten. Als er dan een hulpvraag komt dan kun je die in de groep stellen en kan iemand die de vraag op wil lossen zich melden. Op die manier houd je met elkaar overzicht.

Voorbeeldtekst bij start van de appgroep:
“Ik ben voor de Corona-hulp coördinator van de straat  ……….   Jullie hebben je aangemeld als vrijwilliger in de buurt. Als ik een vraag om hulp krijg zal ik die in deze groep stellen, zodat iemand die hulp kan geven zich kan melden. Daarna spreek ik met diegene apart af wat er nodig is en voor wie. Graag alleen antwoorden als je kunt helpen!”

Spelregels bij boodschappen doen:
Er is ook informatie met spelregels voor het doen van boodschappen beschikbaar. Een voorbeeld hiervan wordt met de flyers meegegeven en kan ook nagezonden worden.

De tekst hiervan is hier te vinden.