• Activiteiten Kopperhof komen weer op gang

    Activiteiten Kopperhof komen weer op gang

 
Print Friendly

15 juli 2021


 

Afgelopen woensdag stond onderstaand artikel in de Stad Nijkerk over de activiteiten die weer opgestart worden in de Kopperhof:

 

HOEVELAKEN Sigma is in De Kopperhof coronaproof weer begonnen met activiteiten. Na de lange lockdown wordt aan de deelnemers in juli kosteloos een zomerprogramma aangeboden. Afhankelijk van de coronamaatregelen hoopt Sigma in september weer een volledig programma aan te bieden. Gastvrouw Nancy Snijdewind en deelnemers Jannie van de Veen (82 jaar) en Henny Kreikamp (86 jaar) hebben de activiteiten en de sociale contacten erg gemist.

Donderdagmorgen, 10.00 uur. Het is inloopochtend onder de naam ‘Koffie en Koek’ in de activiteitenzaal van De Kopperhof. De deelnemers, deze ochtend allemaal dames, zijn blij dat de activiteiten weer van start gaan en dat ze elkaar weer zien. De tafels zijn coronaproof aan elkaar geschoven. Op deze manier kan de anderhalve meter afstand van elkaar gewaarborgd worden maar zit iedereen toch gezellig bij elkaar. Al gauw is iedereen geanimeerd met elkaar in gesprek. Gastvrouw Nancy Snijdewind voorziet de deelnemers van een kopje koffie of thee met koek.

EENZAME WINTER Mieke van den Brink en Kris Verschuur coördineren de activiteiten in De Kopperhof, wat gesitueerd is bij woonzorgcomplex De Stoutenborgh. ,,In maart 2020, tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie, zijn we gestopt met al onze activiteiten. In september zijn we coronaproof weer begonnen, met uitzondering van de eetgroepen en spelactiviteiten omdat daar de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kon worden. Koren hadden een zangverbod”, vertelt Van den Brink. In november kwam er weer een lockdown en werden alle activiteiten voor de tweede keer stilgelegd. Voor veel al dan niet alleenstaande deelnemers volgde een eenzame winter waarin ook nog eens de avondklok werd ingevoerd.

PANNENKOEKEN ,,Tijdens de lockdown hebben we contact gehouden met onze deelnemers en vrijwilligers. We hebben de deelnemers gebeld en kaartjes naar hen gestuurd. In samenwerking met Pannenkoekenbakkerij De Gillende Keukenmeid uit Hoevelaken hebben we pannenkoeken gebracht naar de bewoners van de Stoutenborgh. Voor de vrijwilligers was er een kerstpakket, die we persoonlijk hebben langs gebracht, in plaats van een kerstfeest”, zegt Van den Brink.

We hebben de deelnemers gebeld en kaartjes naar hen gestuurd

,,Met de versoepelingen in zicht hebben we de vrijwilligers gebeld of ze weer willen beginnen. Dat hebben we ook met onze deelnemers gedaan. Nadat we de balans opgemaakt hadden, waren we klaar om weer te beginnen.” Zowel de vrijwilligers als deelnemers stonden de popelen om weer aan de activiteiten deel te kunnen nemen na de lange lockdown. ,,We hoefden hen niet te stimuleren, ze komen maar wat graag.” Om hier een feestelijk tintje aan te geven, biedt Sigma gedurende de maand juli kosteloos een zomerprogramma aan. Op 1 juli ging dit van start met een laagdrempelige inloopochtend ‘Koffie en Koek’. Elke dinsdag en donderdag zijn inwoners uit Hoevelaken welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.

PROGRAMMA Inmiddels zijn de volgende activiteiten ook van start gegaan: zumba, jeu des boules, vitaal ouder worden, gymnastiek, anders bewegen, biljartcompetitie, en de fietsclub. Als de anderhalve meter regel komt te vervallen, gaan de overige activiteiten ook weer van start. Normaliter wordt er jaarlijks een programmaboekje uitgegeven. Dat komt dit jaar te vervallen doordat het door de coronapandemie onzeker was of de activiteiten wel doorgang konden vinden. Mogelijk wordt er nog wel een flyer uitgegeven waarop de resterende activiteiten van dit jaar vermeld staan.

In oktober wordt gestart met het breicafé, een nieuwe activiteit onder de naam ‘Steekje los’. Naast breien kan er ook gehaakt worden, wat tijdens de coronapandemie een populaire bezigheid is geworden. De fraaie binnentuin nodigt ook uit tot activiteiten. ,,Misschien kunnen we een moestuin beginnen of stekjes verzamelen en ruilen, wat je momenteel veel ziet”, oppert Van den Brink. Vrijwilligers met groene vingers kunnen hun expertise dan inzetten om dit te begeleiden.

Onze oudste deelnemer is 97 jaar. De leeftijden worden steeds hoger

,,Onze oudste deelnemer is 97 jaar. De leeftijden worden steeds hoger. Om de jongere oudere te benaderen wordt de komende jaren een uitdaging. Deze mensen zijn nog heel actief. Ze werken, passen op hun kleinkinderen en reizen. We gaan bekijken waar hun interesses liggen en kunnen misschien korte cursussen of workshops aanbieden. Stippen op bijvoorbeeld serviesgoed is momenteel heel hip. Mogelijk kunnen we ook gaan samenwerken met kerken, sportclubs en verenigingen. Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek”, aldus Van den Brink. De deelnemers zijn een combinatie van bewoners van De Stoutenborgh en inwoners uit Hoevelaken. Amaris, Beweging 3.0 en Icare wijzen hun cliënten ook op de activiteiten in De Kopperhof.

GASTVROUW Nancy Snijdewind uit Hoevelaken is gastvrouw op de inloopochtend en bij de Verrassinglunch. ,,De mens staat bij mij voorop. Ik vind het leuk om mensen te helpen en gesprekken met ze te voeren. Ze vertellen mooie verhalen over vroeger, dat vind ik interessant.” Haar taak op de inloopochtend is om koffie en thee te serveren en een gezellig praatje te maken met de deelnemers. ,,Ik ruim pas op als iedereen weg is en niet als de mensen er nog zitten.” Tijdens de lockdown heeft ze haar vrijwilligerswerk erg gemist, maar ze vermaakte zich thuis wel. ,,Ik moet, nu alles weer begint, mijn tijd anders gaan indelen.”

Dat is het leukste wat er is. Hoe meer activiteiten, hoe liever

DEELNEMERS Jannie van de Veen (82 jaar) uit Hoevelaken vertelt dat ze zelf twintig jaar vrijwilligster is geweest in De Kopperhof. ,,Na de coronatijd ben ik gestopt en kom ik hier nu als deelnemer”, vertelt ze. Die omschakeling is wel even wennen voor haar. ,,Ik krijg de neiging om de kopjes op te ruimen”, zegt ze. Tijdens de lockdown heeft Jannie, die alleenstaand is, veel steun gehad van haar twee zonen. ,,Het was een eenzaam jaar. Ik heb veel moeten inleveren door de coronapandemie, maar dat geldt voor iedereen”, zegt ze.

De alleenstaande Henny Kreikamp (86 jaar) woont in De Stoutenborgh. ,,Ik heb de kaartclub opgericht in de oude Kopperhof. De kaartclub is nu onderdeel van Sigma geworden”, vertelt ze.  Als verwoed klaverjasliefhebber moet ze nog even geduld hebben, want spelletjes mogen nog niet. Tijdens de lockdown vond ze de avonden het moeilijkst. Ze kijkt dan ook weer naar de activiteiten uit. ,,Dat is het leukste wat er is. Hoe meer activiteiten, hoe liever”, zegt ze.

Het loopt tegen de klok van 12.00 uur, tijd om de inloopochtend af te ronden. De dames zeggen elkaar gedag. Gastvrouw Nancy komt met een reinigingsmiddel en doekje aangelopen om de tafels en stoelen in het kader van de coronamaatregelen extra schoon te maken.

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom bij alle activiteiten. De Kopperhof is gevestigd aan de Sportweg 25 in Hoevelaken. Voor meer informatie over de activiteiten: Sigma, telefoon: 033 – 2474830 of www.sigma-nijkerk.nl

Door Belinda van der Horst